Каква е разликата между алуминиева и PVC дограма

Преди да купите дограма за вкъщи, офиса или производственото помещение, трябва да изберете материал използван за нейното производство. За прозорци и врати обикновено се избират между алуминиевите и PVC профили. Чест въпрос от нашите клиенти е “Каква е разликата между PVC и алуминиевата дограма? Какви са предимствата и недостатъците на алуминиевата дограма и какви на ПВЦ? Кое да избера за вкъщи?” Двата профила изглеждат хубаво, могат да бъдат боядисани по вкуса на клиента, отварят се по различен начин. Въпреки това, дограмите имат големи различия, предимства и недостатъци, които трябва да бъдат взети под внимание при избора. Изборът ще зависи и от това какво помещение трябва да бъде остъклено.

Област на приложение. Кога да изберем алуминиева и кога PVC дограма?

Пластмасовите прозорци са универсални. Подходящи са за използване в жилищни сгради и търговски помещения. Обаче те са доста тежки, така че има ограничения за тяхното инсталиране.

Алуминиев профил често се използва при остъкляване на търговски помещения, складове, балкони и лоджии в стари сгради, тъй като профилът е лек.

Топлопроводимост

Алуминиева дограмаПВЦ прозорците задържат топлината много добре. Те не пропускат студ, вятър, помагат за запазване на вътрешната топлина и уют. Добри са за жилищни помещения, болници, топли тераси.

Важно е да закупите PVC прозорци от голям надежден производител като Tcarev Group. Прозорците, направени с нарушение на технологията, често не отговарят на изискванията за необходимата плътност и топлоизолация.

Алуминиевите прозорци бързо се загряват и охлаждат. През лятото вкъщи ще е горещо, през зимата – студено. Но производителите на метални профили за прозорци са разрешили този проблем. Сега купувачът може да избира между "топли" и "студени" алуминиеви прозорци. Всяка опция има своите предимства и недостатъци.

В профила на "топлите" прозорци е вграден полиамидният термичен мост. Тази опция е по-скъпа, обаче такъв прозорец има по-добра звукоизолация и се използва в апартаменти и къщи.
Обикновената дограма от Al е идеална за хладни търговски, складови помещения, за витражи, витрини, тенти и перголи.

Шумоизолация

Победител в тази битка е пластмасовата дограма. Тя има ниска звукова проводимост и осигурява тишина и комфорт вътре. Уличният шум почти не прониква в къщите и апартаментите.

Размери

ПВЦ дограмите са страхотни за жилищни сгради, офисни помещения. Те са добри за панорамни прозорци. Обаче те имат конструктивни ограничения и не могат да надвишават определени размери.

Al прозорци са добри за остъкляване на огромни помещения в съвременни офисни сгради, заводи, помещения в които е необходима особено много светлина.

Още едно предимство на Al дограма – тя е по-тънка и позволява пропускането на повече светлина.

Издръжливост

PVC дограмаАлуминият е материал, който е много по-издръжлив от пластмаса. Той съхранява хубавия вид за дълго време (до 50 години), не се чупи, издържа въздействието на агресивни външни явления.

Такава издръжливост е задължителна за сгради за промишлено производство, цехове.
За обикновени жилищни сгради ПВЦ дограмата е перфектна. При правилна експлоатация прозорците служат до 25-30 години.

Още една причина да купувате пластмасови прозорци само от надеждни производители като Tcarev Group са качествените обкови. Аксесоарите с лошо качество бързо се износват, продуктите не могат напълно да изпълняват своите функции. Закупуването на прозорци от съмнителен производител може да доведе до допълнителни разходи. Нашата компания използва висококачествени обкови от Winkhaus ActivPilot, подходящи за дългосрочна употреба.

Пожарна безопасност

Съвременните ПВЦ прозорци не изгарят, в случай на пожар повърхностите са разтапят.
Алуминиевите дограми под въздействието на огъня и високата температура няма да изгорят или да се стопят.

Екологичност

Съвременните пластмасови прозорци са екологични. При направата им не се използват токсични съединения, които са вредни за здравето. Пластмасовите прозорци на Tcarev Group също не съдържат токсични вещества, тъй като са направени от PVC профили на водещи производители, изработени в съответствие с европейските изисквания за качество на суровините.

Дограмите от алуминий могат да бъдат рециклирани. Те не съдържат отровни вещества.

Цена

Прозорците и вратите от ПВЦ обикновено са по-рентабилни. Алуминиевата дограма е по-скъпа заради метала, от който е произведена.

И Al, и PVC дограмата е хубава за използване, но с различно предназначение. Пластмасовите прозорци са идеални за жилищни помещения. Алуминиевите са подходящи за промишлени производства, работилници.

За да получите безплатна консултация от специалистите на Tcarev Group относно остъкляването, разликите между PVC и алуминиевите профили и да поръчате прозорци или врати, трябва да се обадите на телефонните номера, посочени на този уебсайт или да оставите заявка.